„La început a fost Cuvântul”… Până acum s-a vorbit foarte mult despre puterea cuvintelor de a construi sau de a distruge o lume. În blogosferă, paradoxal, se vorbeşte mai puţin despre acest lucru, deşi este o lume care se construieşte exclusiv prin cuvinte şi imagini. Cuvântul are putere dictatorială aici, de a crea şi distruge imagine publică, de a genera dezbateri, de a consacra personaje mai mult sau mai puţin reale.

Ideea de a crea un blog a venit în timpul desfăşurării unei cercetări pe blogurile româneşti. Dincolo de faptul că din această cercetare reies o serie de concluzii cu privire la rolul blogurilor in spaţiul public (voi reveni la această cercetare ulterior) ceea ce m-a surprins a fost faptul că se foloseşte mai mult puterea cuvintelor de a distruge decât puterea de a construi. Se utilizează identitatea virtuală şi anonimatul confortabil al calculatorului mai mult pentru critică şi comentariu negativ decât pentru aspecte pozitive. Cu alte cuvinte, pe bloguri se vede întotdeauna „partea goală a paharului” (şi mai ales, să subliniem, este vorba de „paharul celorlalţi”) iar „partea plină” se pare că nu există sau este trecută în umbră. Întotdeauna este mai uşor de distrus decât de construit – iar comunicarea din spaţiul public (şi virtual, se vede) pare prea des orientată spre prima variantă.

Blogul acesta îşi propune să se refere în principal la „partea plină a paharului” sau, dacă se va referi şi la cealaltă parte, să întrevadă posibilităţi pentru transformarea a ceea ce este pozitiv în notă dominantă. Ceea ce le spun tuturor generaţiilor de studenţi care trec prin sala de curs este „Schimbarea începe cu voi…” – invitaţie pe care o lansez şi acum în spaţiul virtual.

Anunțuri