Este interesant de observat intersecţia între spaţiul real şi spaţiul virtual. În cercetarea mea exista presupunerea că blogurile nu vor prelua decât acele ştiri care sunt şi pe ordinea de zi socială – însă nu mă aşteptam ca selecţia să fie atât de radicală aşa cum a ieşit la analiză. Plastic vorbind, e ca şi cum organismul social ar avea plăgi cronice şi, din când în când, media le atinge cu un deget şi ele se inflamează brusc…iar blogurile sunt ca un reactor chimic care arată locul şi intensitatea bolii.

Cum este acum cazul fetiţei ucise de câini la Constanţa. Tuturor celor care sunt părinţi le-a tremurat inima de milă şi indignare…iar cei care nu sunt părinţi au (re)descoperit pentru a mia oară că România este o junglă, la propriu.

(Dezolant este că asemenea tragedii devin pretexte pentru un val de cruzime necontrolată, un prilej pentru ca instinctele agresive reprimate ale multora să iasă la iveală…iar de la cruzimea faţă de animale la cruzimea faţă de oameni nu este decât un pas. În ultimii zece ani, fiecare eveniment nefericit legat de câini a fost urmat de un val scurt de „eutanasieri” care a împărţit societatea în două tabere aflate în război, exterminatori şi apărători ai câinilor – după care lucrurile au revenit la normal, adică la nepăsare şi lipsă de prevedere…Este mai uşor să previi decât să faci faţă la crize- este o afirmaţie care rămâne în cărţi şi în sălile de curs. Se vorbeşte de ani de zile de sterilizarea câinilor fără stăpân, ceea ce în timp ar duce la o scădere lentă a numărului lor, dar sterilizarea a fost făcută doar de câteva ONG-uri, pe banii lor – limitat, în consecinţă. Dezbaterile televizate pentru alegerile locale nu au arătat până acum decât lipsa de informare sau de strategie a candidaţilor cu privire la problemă. Acum 4 ani competentul primar al capitalei, atunci candidat, spunea într-o dezbatere că „mai întâi îi sterilizăm, apoi îi eutanasiem” (?!)… de ce să ne mirăm că rănile sociale dor în continuare? Ei aud, dar se gândesc la alte lucruri…cum ar fi de înlocuit borduri bune cu borduri proaste şi scumpe. Să trăiască aleşii noştri! Să ne uităm bine la ei. Ei ne reprezintă.)

Reclame