Probabil că unii absolvenţi care au terminat printre primii (sau studenţi din anul terminal care simt că le-ar place să predea) se întreabă ce ar trebui să facă pentru a intra în viaţa universitară în calitate de profesori. De multe ori drumul pare mai complicat decât este în realitate. Iar întâmplarea face ca uneori mediul universitar să pară atât de inaccesibil (sau de puţin tentant) încât există destul de puţini doritori…Este adevărat că viaţa de profesor la început oferă mai mult solicitări decât recompense. Postura de preparator este una în care sunt încă multe de învăţat, atât în plan pedagogic cât şi în câmpul specific al disciplinei. Dar şi satisfacţiile, pentru cei care sunt motivaţi intrinsec, nu sunt de neglijat.

Deci, un student/absolvent ar putea să se gândească să fie preparator la o anumită disciplină dacă:

– a avut nota maximă la disciplina respectivă;

– a audiat majoritatea cursurilor;

– a citit din pasiune mai multe cărţi în domeniu şi şi-a format o viziune;

– până acum a demonstrat un simţ pedagogic „neoficial” (a avut colegi/prieteni cărora le-a explicat modele, perspective şi metode);

– (dacă este absolvent) are o medie generală mare şi a avut lucrarea de licenţă la disciplina respectivă sau la o disciplină apropiată;

Iar algoritmul este simplu, ţine de menţinerea comunicării cu profesorul (subliniez, cu profesorul/profesorii, nu cu asistenţii: mulţi studenţi dintre cei mai buni comunică doar cu asistenţii pentru că probabil îi văd mai des sau se simt mai apropiaţi ca vârstă…însă doar titularul de disciplină poate evalua dacă „cel care candidează” ar fi potrivit în echipă sau nu). Studentul/absolventul îşi poate arăta interesul pentru disciplină şi demonstra calităţile colaborând la proiecte de cercetare, în timpul şi după terminarea facultăţii. În timpul colaborării studentul află suficiente detalii despre „fişa de post” a unui preparator/asistent pentru a lua o decizie.

Ceea ce este sigur, este că facultăţile din Bucureşti duc lipsă de tineri talentaţi pentru că mediul academic este considerat neatrăgător din cauza condiţiilor materiale pe care le oferă…aşa este, doar la prima vedere. Rămâne ca pasionaţii să descopere treptat şi avantajele.

Reclame