Am vizionat subiectul acesta la „Ora de ştiri” de vineri (http://www.tvr.ro/articol.php?id=42080&c=118), când s-a comentat un Eurobarometru din primăvara 2008, dat recent spre publicare. Pentru sociologi, faptul că românii sunt „săraci, dar optimişti” nu este o noutate. Starea aceasta de spirit a fost subliniată şi comentată de Dumitru Sandu în barometrele publicate în ultimii ani. Mai precis, din Eurobarometru reiese că 43% dintre români cred că în următoarele 12 luni vor trăi mai bine (procent rămas neschimbat în ultima vreme).

O nuanţă care m-a surprins din ştire se referea la faptul că „tot mai mulţi români sunt nemulţumiţi de calitatea vieţii”…nu se poate trage o asemenea concluzie decât printr-o citire superficială a barometrului. Se vorbeşte în capitole separate despre (*) satisfacţia faţă de viaţa proprie (în creştere cu 10% în ultimii doi ani, acum 53% dintre români sunt mulţumiţi de viaţa pe care o duc) şi (*) despre imaginea socială a românilor cu privire la calitatea vieţii comparativ cu media europeană: aici indicatorii sunt scăzuţi (82% dintre români cred că nivelul de trai este mai scăzut comparativ cu ţările din UE). Nu trebuie să confundăm „imaginea românilor despre calitatea vieţii lor comparativ cu UE” cu „satisfacţia românilor privind nivelul calităţii vieţii”. Acesta din urmă nu a fost unul din indicatorii măsuraţi în cadrul barometrului, însă studiile ICCV anterioare au relevat un nivel mai degrabă ridicat al satisfacţiei românilor comparativ cu nivelul efectiv de trai – de exemplu, condiţii proaste de locuire în mediul urban, dar evaluate pozitiv). Barometrul este foarte interesant de citit, evident pentru cei care au răbdare (http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb69/eb69_ro_nat.pdf). Un element interesant de exemplu este creşterea încrederii în media cu 10% în ultimul an de zile, s-a ajuns la un nivel de încredere ridicat comparativ cu instituţiile (partidele, Parlamentul, Guvernul, justiţia în continuare au un nivel scăzut de încredere din partea românilor).

Dezbaterea din studio nu mi s-a părut bine gândită…a fost un reprezentant al sindicatelor (ar fi trebuit să fie un sociolog) şi un analist media. Discuţia, destul de superficială, s-a îndreptat spre puterea efectivă de cumpărare şi spre atitudinea/strategiile băncilor (adică s-a îndepărtat de subiectul propus).

Reclame