Spirala tăcerii ne ajută să explicăm multe din fenomenele actuale din domeniul opiniei. Unul dintre cele mai interesante aspecte este cel al balanţei între majorităţi şi minorităţi. Conform ideii de atragere a realului, statutul unei majorităţi/minorităţi depinde de definirea situaţiei şi nu de realitate, iar procesul de schimbare a opiniei este fascinant. Astfel, minorităţile active sunt acelea care găsesc în ele însele capacitatea de a-şi impune definiţia şi de a atrage realul. Realitatea este rezultatul unei competiţii între definiţii diferite: aceea care rezistă mai mult prin intensitate şi consecvenţă este cea care se va impune. Nu în ultimul rând, dinamica imaginii este importantă în acest proces de atragere a realului de către minorităţi. Actualizarea acestui sâmbure „sădit” de o minoritate activă poate dura ani de zile (exemplul clasic de minoritate activă este Piaţa Universităţii, care s-a transformat în majoritate şase ani mai târziu.) La fel de interesant este conceptul de majoritate tăcută, rezultatul unei spirale a tăcerii (un alt exemplu clasic este rezistenţa la comunism, care părea invizibilă dinspre spaţiul public formal, dar s-a manifestat la Revoluţie).

Cum arată aceste concepte în spaţiul virtual? Să revedem mai întâi legile lui Noelle Neumann:

(1) Dacă o majoritate este considerată ca fiind o minoritate, ea va tinde să intre în declin în viitor.

(2) Dacă membrii unei majorităţi nu consideră că ea se va menţine în viitor, ea va intra în declin.

(3) Dacă există incertitudine în privinţa a ce înseamnă opinie dominantă, este un semnal că se pregăteşte o inversare a opiniei dominante.

(4) Dacă două curente de opinie diferă prin dispoziţia de a se expune public, cea care are dispoziţia de expunere mai pronunţată va deveni viitoarea majoritate.

În spaţiul virtual (românesc) legile acestea capătă nuanţe: (1) spaţiul virtual oferă posibilitate minorităţilor de a se declara majorităţi; (2) majorităţile de orice fel tind să slăbească – mă gândesc acum la tradiţionali şi moderni, de exemplu; (3) dezvoltarea spaţiului virtual a semănat oricum incertitudinea a ceea ce înseamnă opinie dominantă: scăderea audienţei media tradiţionale face să scadă reprezentativitatea acesteia în privinţa opiniei dominante; (4) blogosfera are o dispoziţie mult mai mare de a se expune public. Deci, viitoarele majorităţi vin din blogosferă.

Mi-ar place să cred că printre minorităţile active este şi una care se va dezvolta din cartierul nostru virtual…

Anunțuri