În continuare, alte câteva tipuri…

Personalitatea histrionică manifestă un comportament dramatic şi intens exprimat (ca şi cum ar juca pe o scenă invizibilă).  Având stima de sine scăzută, caută permanent atenţia celor din jur prin toate mijloacele posibile: intonaţie, tonul vocii, vestimentaţie. Discursul lor este mai degrabă emoţional decât raţional, şi au tendinţa de a face exagerări şi de percepe extrem persoanele (fie idealizează, fie depreciază). Capacitatea de autoobservare şi autoevaluare este foarte scăzută.

Personalitatea narcisică are un simţ nejustificat al propriei importanţeşi fantezii excesive despre succes, putere şi realizări. Adesea se preocupă mult de aparenţa fizică şi vestimentară. Are sentimentul că este excepţional, deasupra oamenilor de rând şi i se cuvine mai mult decât altora. Aşteaptă atenţie excesivă din partea celorlalţi şi privilegii fără a fi obligat la reciprocitate. Are tendinţe manipulatorii şi dovedeşte prea puţină empatie în relaţii.

Personalitatea schizoidă (a nu se confunda cu schizofrenia) se caracterizează prin tendinţa de izolare. Firi reci, închise, par adesea impasibili, detaşaţi şi greu de înţeles. Par indiferenţi la elogii sau la criticile celor din jur. Preferă tăcerea în loc de conversaţie şi este perceput de către ceilalţi ca fiind lipsit de simţul umorului.

 

Anunțuri