– Au! spuse el. M-a lovit ceva în piept! Şi mi-a intrat ceva în ochi! (…) Era un ciob mărunt din oglinda cea fermecată, care schimonosea şi urâţea tot ce era frumos şi bun (…). Lui Karl îi intrase în inimă un ciob şi în curând inima lui avea să fie un bulgăre de gheaţă.(Andersen, Crăiasa Zăpezii)

Cu luni de zile în urmă, când am vorbit despre Teoria Oglinzilor, spuneam că există Oglinzi care ajută în evoluţie şi Oglinzi care produc doar stagnarea. Mai mult însă, există şi Oglinzi care produc regresul. Dar cum  se  orientează oamenii în alegerile lor, prin raportare la aceasta teorie? Ar fi logic să presupunem că oamenii se orientează după un „simţ nevăzut” şi aleg să fie în preajma Oglinzilor care îi ajută să evolueze (aici teoria karmei lărgeşte noţiunea şi afirmă că orice Oglindă ne ajută să evoluăm, chiar şi una care ne face rău, prin lecţiile pe care le învăţăm şi prin poliţele pe care le plătim: prefer să nu dezvolt acum această idee). Însă realitatea arată cu totul altceva: oamenii nu se orientează neapărat spre Oglinzile care le fac bine, dimpotrivă, adesea aleg exact Oglinda care îi reflectă negativ şi urmează să îi distrugă (atât în relaţii de cuplu, cât şi în cele de prietenie). Mai mult, atunci când nimeresc alături de o Oglindă distructivă, se desprind foarte greu, ca şi cum ar fi „hipnotizaţi de vânător” sau dependenţi de relaţia respectivă ca de un drog. Cazuri greu de tratat sunt cele în care  Oglinzile distructive sunt rude de gradul unu (părinţi/copii): atunci relaţia, în chip firesc, este destul de greu de rupt. În fine, un caz particular este Oglinda-cameleon, cea care, în timp relativ scurt, reuşeşte să îşi schimbe imaginea reflectată de un număr consistent de ori, astfel încât reflectarea finală este contrariul celei iniţiale. Atunci distrugerea poate fi totală. Disonanţa cognitivă cu privire la propria identitate este un factor de stres la care orice tip de personalitate rezistă cu greu.

Aţi asistat vreodată la o relaţie a cuiva apropiat cu o Oglindă distructivă? Cum credeţi că poate fi gestionată o astfel de relaţie? Cum aţi reacţionat atunci şi cum s-a sfârşit povestea?

Anunțuri