(Am mai vorbit aici pe blog despre emisiunea radio cu tema „Călătoria către sine”  la care am participat cândva…) Atunci spuneam că unii oameni călătoresc chiar şi o jumătate de glob ca să se găsească pe ei înşişi şi să scape de problemele pe care le-au avut într-o anumită etapă a vieţii: se regăsesc însă, după călătoria fizică, cu aceleaşi probleme, dar acutizate şi amplificate de provocările adaptării. Şi  parcă mai singuri, mai dezorientaţi…fuga are preţul său şi nu a fost o rezolvare nicicând.

Revenind, sunt interesante raţionalizările pe care le invocă cei care emigrează: visul „cuceriririi Vestului” şi al acumulării miraculoase, este una dintre cele mai frecvente.  Protecţia oferită de statul bunăstării, welfare state (cel în care toţi se simt bine pentru că statul are grijă de toţi), este o alta des întîlnită.  Aspiraţia spre civilizaţie, spre o lume mai organizată şi construită după merite, este o alta (dur sancţionată de realitate). În fine, dorinţa de realizare profesională este o alta speranţă care face oamenii să depună eforturi incredibile de a pleca în altă ţară.Toate sunt însă, mai mult sau mai puţin, iluzii. Dorinţa reală şi neconştientizată este de a se găsi pe ei înşişi: pentru asta este nevoie de o călătorie în interior, nu în exterior.

Oamenii se regăsesc pe ei înşişi şi îşi precizează identitatea prin instrumente şi pe căi foarte diferite de la un caz la altul: unii prin experienţa de părinte, alţii prin experienţa acumulării, alţii prin creaţie, unii prin boală şi singurătate, unii prin administrare şi muncă managerială, iar alţii, în sfârşit, prin călătorii, contactul cu alte culturi…venirea în contact cu „alţii”, un grup cu identitate distinctă şi atât de tare afirmată printr-o voce colectivă, ajută la conturarea identităţii proprii, prin contrast. Totuşi, există cazuri în care nici măcar aceasta nu se dovedeşte a fi de folos. Şi emigrarea rămâne doar o experienţă (importantă, e adevărat), omul devine o plantă  implantată într-un alt sol: cu neputinţă să se simtă bine în pământ străin, dar prea schimbat să se întoarcă înapoi…şi fără să ştie prea bine nici cine este, nici care este misiunea lui în viaţă.

Anunțuri