Cu ceva timp în urmă am auzit povestea uimitoare a unei organizaţii mari (600 de angajaţi). După o evoluţie exponenţială pe parcursul a zece ani, afacerea a fost deturnată de o pereche de administratori „bine intenţionaţi”, până când, la final, întreg grupul de firme a fost desfiinţat. La prima vedere, doar o povestire cu final inexplicabil, care ar produce reflecţii pe tema „scopului care scuză mijloacele” în jungla afacerilor. Numai că am remarcat un detaliu: cu 1-2 ani înainte de eveniment, managerul îşi schimbase brusc priorităţile, dorind să îşi completeze studiile. Aparent,  în plan practic părea că activitatea se desfăşoară în continuare normal, dar…nu a fost deloc aşa. 

Explicaţie: O organizaţie este generată de eroul fondator, la fel cum lumea este generată de Creator. Dacă eroul fondator îşi pierde interesul sau îşi mută atenţia spre un alt domeniu, organizaţia nu mai este susţinută in plan energetic. Pentru că de fapt energiile colective ale organizaţiei şi cea a eroului fondator sunt interconectate…Într-un astfel de caz, mai devreme sau mai târziu, va apare un eveniment care va duce spre disoluţia ei. Evenimentul este atras, de fapt, chiar de manager, care în subconştient a început să tindă către altceva.

Aşadar, aviz managerilor şi întreprinzătorilor :): organizaţia va exista numai atâta vreme cât i se dă atenţie – la fel ca oricărei alte creaţii.

Reclame