Ţi-am spus eu că vine criza…îmi spune o prietenă. Pentru ce te-ai crezut la adăpost?…Bună întrebare! Pentru că simţul logic îţi spune că, dacă ai muncit cât trei în ultimii zece ani, ar trebui să ai un venit asigurat pentru securitatea ta şi a familiei. De asemenea, simţul logic îţi spune că, dacă te ciocneşti de un aisberg, ar trebui să ştii măcar cu două luni înainte, să poţi să salvezi ce se mai poate.

Dar simţul logic şi viaţa din România de azi nu au nici o legătură. Criza ne va face pe toţi să abandonăm obiceiul acesta prost, de a gândi. Gândirea produce prognoze şi planuri de viaţă pe care, dacă ne uităm la caruselul ameţitor al realităţii, nu mai avem nici un motiv să le facem.

Care să fie strategia personală cea mai bună în vreme de criză?…Renunţarea la tot şi izolarea? Reorientare profesională şi acţiuni de marketing primitiv? Inventarul a ceea ce a mai rămas şi administrare austeră? Raţionalizare?…Evadare?…Hibernare?…?

Update: Manualul ne aminteşte că ar fi trebuit să avem, fiecare dintre noi, o asemenea strategie „la sertar”. Ar fi eliminat timpul pierdut cu luarea de decizii majore…

 

Reclame