„Ca să fii un geniu, trebuie să ai şi viziunea, şi capacitatea de materializare a viziunii”, spunea un invitat la cursul de miercurea trecută. Motiv pentru care geniile sunt foarte rare: oamenii au fie una dintre capacităţi (viziunea) fie cealaltă (materializarea).

Să ne gândim la viziuni de mai mică anvergură, cele personale, şi la materializarea lor. Viziunile sunt „vise în care credem”, linii de potenţial care se dezvoltă în viitor.Fără a fora prea mult, putem descoperi câteva căi de materializare:  (a) Vizualizarea. „Metodă” la modă în ultima vreme, împrumutată din psihanaliză şi practicile spirituale, s-a extins şi în psihoterapie şi mai nou a infuzat şi în „life therapy”, în special odată cu răspândirea legii atracţiei. Metoda prezintă avantajul menţinerii combustibilului psihic în viziunea respectivă (poate fi nevoie de alimentare de durată) dar şi dezavantajul restrângerii posibilităţilor, pentru că imaginaţia individuală este iremediabil limitativă. (b) Alimentarea continuă a viziunii. Această metodă presupune colecţionarea de elemente din realitate care confirmă şi completează tabloul iniţial, creat prin viziune: „semne”, „profeţii”, detalii convergente. Elementele promiţătoare pot fi transformate în „începuturi”, linii de schiţă pentru dezvoltarea tabloului dorit în realitate. (c) Fructificarea oportunităţilor. Uneori, o viziune care părea „a retrograda” la stadiul de vis este resuscitată printr-o oportunitate. Astfel, unii oameni par să-şi schimbe din senin cariera (spre uimirea celor care cred că îi cunosc) dar de fapt este vorba de o oportunitate de actualizare a unei viziuni alternative. (d) Strategia paşilor mărunţi. Aceasta presupune descompunerea în elemente componente şi ţintirea fiecăruia în parte. Dacă cineva se vizionează ca devenind un cercetător, va investi în formarea lui academică, dar simultan va căuta să câştige orice altă abilitate care îi va permite să-şi atingă ţinta (exemplu, să cunoască softurile care prelucrează datele obţinute din cercetare).  Dacă altcineva se vizionează ca emigrând, va căuta să cunoască cât mai multe limbi străine, dar şi să îşi întărească legătura cu cunoştinţele din străinătate care l-ar putea ajuta cu informaţii sau cu sprijin concret.

Generarea şi materializarea viziunilor pot fi subiectul unui curs întreg. Ar fi nu numai un curs original, ci şi unul destul de greu de predat studenţilor. Dar, cine ştie, poate că din provocări ies lucrurile bune…

Reclame