Ca de obicei, finalul anului 2012 și începutul lui 2013 au abundat în previziuni astrologice. Ce vor face Berbecii sau Fecioarele, ce se întâmplă cu diverse personalități politice în 2013…sau ce se întâmplă cu guvernul, cu cutremurul și cu criza financiară.

Într-o măsură, atmosfera de sfârșit de an – spumoasă, festivă și ușor nostalgică – face ca o anumită superficialitate să fie inerentă. Dar ce se ascunde sub aceste interpretări? Pot sta în picioare, sau sunt doar elemente trecătoare de distracție și umplere a timpului?

Ca să răspundem la întrebare, să considerăm două niveluri de analiză: unul, al astrologiei și rezultatelor ei („domeniu” considerat pseudoștiințific și deci destul de contestat), iar celălalt, al practicii astrologice.

Primul nivel ne spune că, în ciuda numeroaselor obiecții, există și aspecte care coincid, între interpretarea hărții astrale și a evenimentelor care se petrec efectiv. Ca exemplu de prognoză pentru colectivitate, anul 2012 (un an extrem de frământat și care a adus mari schimbări în plan instituțional peste tot în lume) a coincis cu o hartă astrală dominată de „crucea mobilă”, un aspect în care planetele grele (Saturn, Pluton și Uranus) formau opoziții sau cuadraturi simultane, într-un dans planetar complicat care s-a repetat pe parcursul mai multor luni. Aceste aspect se întâlnește în epocile de mari schimbări sociale și colective, în care se prăbușesc instituții, orânduiri sau chiar civilizații. Altfel spus, trăim epoca în care dezvoltarea tehnologiei (inclusiv prin efectele ei, internetul și social media în primul rând) aduce sfârșitul vechii societăți.

Al doilea nivel de analiză (cel al practicii astrologiei) ne spune că practicienii dovedesc o pregătire precară  și, nu rareori, lipsă de etică. Un exemplu pentru ultima situație era, acum câțiva ani, momentul din prime time de la Antena 1 în care, pe lângă atotștiutorul psiholog Petre Andrei, apărea și un astrolog de genul feminin care făcea interpretări în direct, pe probleme delicate, unor oameni încercați de soartă. Există domenii în care interpretarea personalizată nu ar trebui niciodată să se facă în mass-media – sau în prezența unor martori (psihologia și astrologia fac parte dintre ele). În continuarea exemplului, să observăm eclectismul altor interpretări astrologice – care amestecă în interpretări karma, feng shui, bioenergetică și toate curentele ezoterice cu care au venit în contact vreodată, dar le-au înțeles prea puțin.

Practic, nuanța care ar trebui subliniată în interpretările astrologice este cea de “probabilitate”, “posibilitate”, “tendință”; prognozele astrologice nu fac decât să indice “autostrăzile energetice”, terenul pe care evoluează subiecții interpretării. Însă deciziile și acțiunile subiecților sunt extrem de variate de la un caz la altul, așadar și efectele sau rezultatele lor. În al doilea rând, o hartă astrală (mai ales individuală) trebuie privită cu un ochi ingineresc:  este o proiecție în “epură” care nu spune nimic despre nivelul spiritual sau altitudinea socială la care evoluează subiectul (individul sau colectivitatea). Iar în final, o hartă astrologică este un set de potențiale: vorbește despre ingredientele de personalitate, predispozițiile cu care se naște un individ, temele pe care le va avea de făcut în plan sufletesc și provocările pe care le va avea de gestionat – dar nu și despre ce va face cu “ingredientele” respective, răspunsul pe care îl va da în situațiile de presiune sau, cu atât mai puțin, tabloul final al vieții lui.

Reclame