Aşadar, ce mesaje am auzit de la prezentările europene la CSR Lessons? Mi s-a părut inteligentă integrarea strategiei de CSR în branding, cum am văzut în cazul Mondi (Angela Wiesmueller). A fost, pentru cunoscători, o demonstraţie despre cum funcţionează CSR ca element în strategia de comunicare integrată a unei companii. Cealaltă prezentare austriacă, făcută de firma de consultanţă Denkstatt (Wilibald Kaltenbrunner), s-a axat pe sistemul de indicatori GRI, ca bază a integrării politicilor de dezvoltare durabilă în sistemul de management al unei companii. Iar, în final, prezentarea din Ungaria (WWF, Daniel Benko) a plasat mesaje simple dar de efect: „cheltuim mai mult decât avem, în termenii generali ai resurselor”, şi „cum să faci profit şi să fii sustenabil în acelaşi timp este o dilemă” (şi da, este o dilemă…)

În ceea ce priveşte prezentările româneşti, am remarcat două lucruri: mai întâi, proporţia scăzută a activismului consumatorilor români (în cazul companiei Cosmote, rezultate efective scăzute, comparativ cu activitatea pe Facebook – e cel puţin ciudat să fie 100.000 de like-uri la pagina unei campani, dar nici 2000 de telefoane vechi colectate…). În al doilea rând, modul în care instituţiile româneşti înţeleg să mimeze comunicarea cu stakeholderii. M-a distrat prezentarea Primăriei sectorului 6 a proiectului de club cultural din zona Favorit ca fiind „în dezbatere publică cu comunitatea locală”, în realitate el fiind dezbătut, probabil, doar cu un grup de pensionari nostalgici (majoritatea locuitorilor „comunităţii” habar n-având de acest proiect). Probabil, totuşi, că e un lucru bun să vedem o instituţie de tipul unei primării la un eveniment cum este European CSR Lessons. Mai au de învăţat instituţiile româneşti despre ce este o comunitate locală, şi mai ales cum se întreţine un dialog sau ce este participare publică, dar fie…orice lucru are un început. Notăm ce a fost bun şi aşteptăm evenimentul următor :).

PS. Organizarea European CSR Lessons a fost excelentă, spaţiul generos şi aerisit, sala selectă, şi condiţiile tehnice foarte bune. Un singur minus pentru conectivitatea la Internet din sală, care nu a fost prea bună (se pierdea semnalul).

Reclame